Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Συναδέλφισσες, με αφορμή τα ερωτήματα που όλους μας απασχολούν τις τελευταίες μέρες σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης, ιδιαίτερα μετά τη σημερινή (17 Νοεμβρίου 2014) πρόσκληση της σχολικής συμβούλου ΠΕ60 των Νηπιαγωγείων Πολυγύρου και Σιθωνίας για την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, σας καταθέτω τη δική μου προσωπική άποψη, στάση. Η ευθύνη του τι καταλαβαίνει κανείς και κυρίως του τι πράττει είναι προδήλως ατομική. 
Η επιβεβαίωση ή μη των στοιχείων της σχολικής μονάδας στην εφαρμογή του ΙΕΠ

https://www.iep.edu.gr/evaluation δεν σηματοδοτεί και αποδοχή της διαδικασίας αξιολόγησης, πολλώ δε μάλλον δεν αποτελεί και κάθετη άρνηση επί της διαδικασίας. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η ιστοσελίδα του ΙΕΠ δεν αποτελεί προβλεπόμενη διοικητική δομή του ΥΠΑΙΘ, γιατί το δικαίωμα της υπηρεσίας για αξιολόγηση των προϊσταμένων δεν εξαντλείται στο αν συμπληρώθηκε ή μη η φόρμα. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν τόσο στην εφαρμογή Myschool αλλά κυρίως το ποιός είναι ο αξιολογητής μας προβλέπεται από το ΠΔ.152/2013, άρα...
Ιδιαίτερα εξαιτίας της καθυστέρησης της ΔΟΕ να αντιδράσει στην πρώτη ανάρτηση του εγγράφου του ΥΠΑΙΘ (24 Οκτωβρίου 2014) και της κατάρρευσης της ψηφιακής πλατφόρμας, θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της πλατφόρμας. Παρ' όλα αυτά επανήλθε το ΥΠΑΙΘ και καλούσε σε επιβεβαίωση έως 10 Νοεμβρίου 2014, ημερομηνία που παρήλθε. Τι κάνουμε τώρα;
Κρίσιμο να προχωρήσουμε στη σύνταξη πράξης Προϊσταμένου στο ειδικό βιβλίο πράξεων με το κάτωθι κείμενο:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

(Δια μέσου του .........Νηπιαγωγείου .........................)
ΑΝΑΦΟΡΑ
Του/Της ....................................., Προϊσταμένου/ης του .............. Νηπιαγωγείου ........................., κατοίκου………………………………, οδός …………………………., αριθμός …………..
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Σχετικά με το υπ’ αριθμ. Φ.51/14713/16-10-2014 έγγραφό σας δια του οποίου καλούμαι: α) να καταθέσω εργασία στην πλατφόρμα αξιολόγησης, β) να συμμετάσχω στις διαδικασίες αξιολόγησης, σας αναφέρω ότι ως μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν.Χαλκιδικής "Ο Αριστοτέλης'' μετέχω στην απεργία – αποχή που κήρυξε η ΔΟΕ, η οποία απόφαση επιδόθηκε νομίμως στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με την αριθμ. 1201/31-10-2014 εξώδικη δήλωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 

..................., ...... Νοεμβρίου 2014
Με εκτίμηση
Ο/Η Προϊστάμενος/Προϊστάμενη
...................................

Ως προς την πρόσκληση σε σεμινάρια επιμορφωτικά για την αξιολόγηση, όπως φαίνεται να είναι αυτό που προσκληθήκαμε την 1η Δεκεμβρίου (αφορά τα νηπιαγωγεία Πολυγύρου και Σιθωνίας) πρέπει να περιμένουμε ίσως ακόμα διότι και η ΔΟΕ, έτσι καταλαβαίνω, δεν είναι απόλυτη, τουλάχιστον στο επίπεδο που θα επιθυμούσα προσωπικά. Γράφει δηλαδή σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία στις 13 Νοεμβρίου 2014 ''Στο πλαίσιο εφαρμογής της αξιολόγησης-χειραγώγησης, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι σε όλη την Ελλάδας καλούν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, προϊσταμένους -ες ολιγοθέσεων σχολείων και νηπιαγωγείων σε ενημερωτικές συναντήσεις. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλύπτει με την απόφασή του για απεργία-αποχή όλους τους παραπάνω συναδέλφους ώστε να μην συμμετέχουν στις συναντήσεις αυτές. Οι συνάδελφοι παραμένουν στις σχολικές τους μονάδες εκτελώντας κανονικά τα καθήκοντά τους και αφού συμμετέχουν στην απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης δεν είναι υποχρεωμένοι να παρευρεθούν στις συναντήσεις και δε διατρέχουν κίνδυνο πειθαρχικών κυρώσεων (σύμφωνα και με την άποψη της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κας Τσίπρα). Οι τοπικοί Σύλλογοι (ή όπου είναι απαραίτητο η Δ.Ο.Ε.) μπορούν να κηρύσσουν στάσεις εργασίας ώστε να καλύπτουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους ώστε να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που αποφασίζουν''. 

Το κείμενο είναι ακριβές, μόνο η μορφοποίηση δική μου. Ωστόσο, οφείλω να πω πως η έκφραση ''σύμφωνα και με την άποψη της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κας Τσίπρα'' μου προκαλεί ερωτήματα. Την ίδια στιγμή άμεσα το συνδέω και με την πρόσκληση που λάβαμε όλοι σήμερα (Νηπιαγωγεία Πολυγύρου και Σιθωνίας) πως είναι υποχρεωτική η παρουσία μας. Θα θέσω το ζήτημα και θα επανέλθω, ελπίζω με σαφή απάντηση. 

Τι θα κάνω. Θα συμπληρώσω το πρότυπο εγγράφου που σας αναφέρω παραπάνω στο βιβλίο πράξεων του δικού μου σχολείου και θα το στείλω με διαβιβαστικό στη Δ/νση. Αν θα πάω στο σεμινάριο; Δεν γνωρίζω προτού ρωτήσουμε τη ΔΟΕ. Σίγουρα πάντως αν τελικά υποχρεωθώ να πάω στο σεμινάριο της 1ης Δεκεμβρίου και διαπιστώσω πως πρόκειται για διαδικασία αξιολόγησής μου, θα καταθέσω τη δήλωση που σας ανέφερα παραπάνω και θα αποχωρήσω. Επειδή όμως έχουμε ακόμα ως την 1η Δεκεμβρίου, θα προτείνω στο πρώτο Δ.Σ. της Τετάρτης (μεθαύριο) να κηρύξουμε άμεσα για την 1η Δεκέμβρη 3ωρη στάση εργασίας και τη ΔΟΕ να κηρύξει άλλη μια 3ωρη στάση εργασίας για να έχουμε κάθε κάλυψη να μην παραστούμε. 

Συνάδελφοι αυτή την κρίσιμη ώρα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. Προσωπικά έχω μιλήσει για τη διαδικασία του ΥΠΑΙΘ, για τη στρατηγική ήττα που δεχθήκαμε από λάθος επιλογές της Ομοσπονδίας μας, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Σ' αυτό το επίπεδο θα στηρίξω το δικαίωμα της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ μέχρι τέλους.

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά

2 σχόλια:

  1. Εχω την εντύπωση ότι η φόρμα είναι ήδη συμπληρωμένη. Από ποιους, άγνωστο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%89%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82

    Μήπως η παράταξή σας θα έπρεπε να προωθήσει κάτι παρόμοιο προς τον τοπικό σύλλογο? Εγώ σας το στέλνω και εσείς αποφασίζετε.

    Πάντως το "σε περίπτωση ατυχήματος στον χρόνο της εργασίας αυτής" πιστεύω θα θορυβήσει πολύ κόσμο.Διότι δεν είναι τόσο τα λεφτά όσο η κρατική ευθύνη και η προσωπική ευθύνη του κάθε Διευθυντή και Σχολικού συμβούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή