Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Συναδέλφισσες, δυστυχώς φτάσαμε την τελευταία στιγμή να ψάχνουμε να βρούμε την άκρη του νήματος στην ιστορία της ΑΕΕ και της υποχρέωσής μας ή μη να στελεχώσουμε ομάδες. Ενδεικτική του ΧΑΟΥΣ που επικρατεί είναι η κατάσταση να μην μπορεί κανένας να μας απαντήσει με σαφήνεια και εννοώ πρωτίστως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Έφτασε τελικά το γραφείο που προσδιορίζεται στην εγκύκλιο της 10/12/2013 ως αρμόδιο για πληροφορίες να απαντά σήμερα το μεσημέρι πως πρέπει να απευθυνθούμε στις διευθύνσεις των νομών μας, οι διευθύνσεις να αδυνατούν να απαντήσουν εγγράφως στα δεκάδες αιτήματα των συναδέλφων, να ακούμε το φοβερό πως η Περιφερειακή Δ/νση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής μπορεί να ζητά άλλα από τα σχολεία ευθύνης της ως προς την αντίστοιχη Δ/νση της Κεντρικής Μακεδονίας κλπ και η ερμηνεία να αποτελεί πλέον περίπου διαδικασία λαχείου. ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ, ΤΟΤΕ ΤΙ;

Η ΔΟΕ. Έβγαλε χθες, 1 Απριλίου 2014, ανακοίνωση (πατήστε ΕΔΩ) σύμφωνα με την οποία:
''Σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξουν οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί καθώς και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια σχολεία, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι, προφανώς σκόπιμα, υπάρχει διάχυτη εκ μέρους της διοίκησης ασάφεια και απουσία συγκεκριμένων οδηγιών με αποτέλεσμα πολλοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι με «υπερβάλλοντα ζήλο» να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς στην κατεύθυνση της συγκρότησης ομάδων εργασίας.
  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υλικό της αξιολόγησης και συγκεκριμένα στον  Τόμο 2: «Ανάλογα με τον αριθμό των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, η διαδικασία της γενικής εκτίμησης αναπτύσσεται με την εργασία των συμμετεχόντων στην ολομέλεια ή και σε επιμέρους ομάδες εργασίας» και στον ίδιο Τόμο 2, σελίδα 15 παρ. 3.2 «Ένας ολιγομελής σύλλογος (για παράδειγμα ένα νηπιαγωγείο ή ένα μικρό δημοτικό σχολείο) είναι δυνατόν να εργαστεί ως μια ομάδα».  Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας 190089/Γ1/10-12-2013, αναφέρει ότι «οι σχολικές μονάδες της προσχολικής αγωγής δεν υποχρεούνται στην υλοποίηση σχεδίων εργασίας ,εκτός και εάν το επιλέξουν με δική τους απόφαση».
  Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό  οι εκπαιδευτικοί των ολιγοθέσιων σχολείων και των νηπιαγωγείων δεν είναι υποχρεωμένοι να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας (την πραγματοποίηση της γενικής εκτίμησης πραγματοποιεί η ολομέλεια του συλλόγου διδασκόντων) ούτε και να προχωρήσουν στη σύνταξη σχεδίων εργασίας.''

Με δεδομένη την οδηγία της Ομοσπονδίας τοποθετήθηκα σήμερα δημοσίως και πήρα το δρόμο για το σχολείο μου, διατυπώνοντας ωστόσο με ΣΑΦΗΝΕΙΑ το πρόβλημα ερμηνείας που προκύπτει. 

ΣΗΜΕΡΑ, 2 Απριλίου 2014, η Ομοσπονδία επανήλθε με την κάτωθι ανακοίνωση (πατήστε ΕΔΩ) σύμφωνα με την οποία:
''Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανέφερε χθες, με βάση το σχετικό υλικό και την εγκύκλιο του Υπουργείου της 10-12-2013, ότι στις παραπάνω περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ομάδες εργασίας αλλά για ολομέλεια διδασκόντων, επομένως, κατά την άποψή του, δεν τους αφορά η διαδικασία της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου.
  Είχαμε, όμως, καλέσει και καλούμε και πάλι τους εκπαιδευτικούς αυτών των σχολείων, να συντάξουν πρακτικό στο πνεύμα του υποδείγματος που έχει αποστείλει η Δ.Ο.Ε. το οποίο φυσικά θα αναδεικνύει την άρνησή τους να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία της Α.Ε.Ε. (προσαρμοσμένο στα δεδομένα της δικής τους λειτουργίας, δηλαδή μη εθελοντική λειτουργία της ολομέλειας και όχι ομάδων εργασίας). Από εκεί κι έπειτα, αν υποχρεωθούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικασία της Α.Ε.Ε. σε πνεύμα «επιστράτευσης» θα πρέπει κι αυτοί να συντάξουν, προσαρμοσμένο κατά περίπτωση, το ανάλογο κείμενο που αφορά τους διευθυντές ή/και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και έχουμε αποστείλει με το χθεσινό (1-4-2014) έγγραφό μας.''    

Είναι προφανές πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των 2 κειμένων! Είναι προφανές πως η Ομοσπονδία θεωρεί δεδομένη την οδηγία προς τους Προϊστάμενους για ''εντέλεσθε'' όπως έγινε και με τους Δ/ντές των Δημοτικών Σχολείων και αυτή τη φορά αναδιπλώνεται με σαφήνεια σε άλλη κατεύθυνση. 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ: Μόνο επειδή με ρωτάτε εσείς και το καταλαβαίνω πως χρειάζεται να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον. 
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ, ΣΑ ΚΑΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ. 

Επειδή οι καιροί είναι ΠΟΝΗΡΟΙ και οι εχθροί ξεπετιούνται ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΜΑΣ με ΟΡΜΗ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ, ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Χαλκιδικής
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά
6947898645
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου