Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ο ''ΞΑΔΕΛΦΟΣ'' ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Πραγματικά νόμιζα πως είναι υπερβολή όταν το διάβασα, μέχρι που είδα και το πρωτότυπο κείμενο.  Και όμως ο Υφυπουργός Παιδείας με καθήκοντα....μάλλον προσβολής της επαγγελματικής και προσωπικής αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών, έκανε και πάλι το χρέος του. Αυτό που αναγράφει και στην ιστοσελίδα του, δηλαδή, το ''ΝΕΟ ΗΘΟΣ'', έθεσε σε εφαρμογή. Έστειλε έγγραφο στις Περιφερειακές Δ/νσεις και στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, επικαλούμενος εδάφιο του Ν.1264/82, προκειμένου οι τακτικές ή έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων να γίνονται εκτός εργασιακού ωραρίου. 


Ήδη κυκλοφορούν απαντήσεις διάφορες, εκ των οποίων επιλέγω την πληρέστερη, αυτή του Ζαχαρία Καψαλάκη, συναδέλφου από την Κρήτη: 
''...Επειδή όμως:
* Αυτός ο νόμος δεν αφορά το δημόσιο τομέα. Αφορά γενικά: «Για εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων».
* Μετά από αυτό το νόμο, δημιουργήθηκαν άλλοι που ξεκαθαρίζουν το θέμα, τον παρακαλώ να μελετήσει προσεκτικά:
- Τις διατάξεις του άρθρου 3,παρ 1 του Ν. 1235/82
-Το με αριθ. πρωτ. Φ.350/36/113303/Δ1/
29-10-2007 έγγραφο του κ. Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα : «Διευκόλυνση συμμετοχής εκπαιδευτικών στις τακτικές γενικές συνελεύσεις».
-Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 19 της με αριθ. Φ.353.1/324/105657/
Δ1(Φ.Ε.Κ. 1340,τ.β’,16-10-2002) απόφασης του κ. Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων διδασκόντων».
Υπουργέ μου, δεν ήξερες, τουλάχιστον δεν ρώταγες;
Συνεχώς εκτίθεσαι...
''

Λυπάμαι πραγματικά που ο ''Ξάδελφος'' του κυβερνητικού εκπροσώπου ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ και ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ το Ν.1264/82, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ και ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τις συνθήκες και την αναγκαιότητα ψήφισης του Ν.1264/82, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ και ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τις ιστορικές καταβολές του κόμματος που ανήκει, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ και ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ τον ιδρυτή του κομματικού του φορέα...

Ο συνδικαλισμός ενοχλούσε στα τέλη της δεκαετίας του '70, οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες ήταν υπό δίωξη από κράτος και παρακράτος και ο Ν.1264/82 προωθούσε τον εκδημοκρατισμό της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την απρόσκοπτη άσκηση του δικαιώματος που σήμερα ο "Ξάδελφος" προσπαθεί να περιορίσει. 

Θα μπορούσε κανείς να τους προτείνει να ΔΙΑΒΑΣΕΙ το Ελληνικό Σύνταγμα Άρθρο 23, παρ.1 σύμφωνα με το οποίο ''Το Κράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ' αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου''. Θα μπορούσε επίσης κανείς να του προτείνει να διαβάσει την εισηγητική έκθεση του Ν.1264 και τα πρακτικά της Ολομέλειας. Ίσως τότε, να καταλάβαινε πόσο οι τότε σκοτεινές ημέρες μοιάζουν τόσο πολύ με τις σημερινές. 

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου