Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Όπως και να διαβάσει κανείς τα αποτελέσματα της κάλπης για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο 82ο Συνέδριο της ΔΟΕ, συμφωνεί τουλάχιστον σε ένα συμπέρασμα. Αν υπάρχει μια ''κερδισμένη'' παράταξη, αυτή είναι η ΔΑΚΕ. Κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εκλογικό σώμα, μένοντας διακριτικά μακρυά από συγκρούσεις, αδιαφορώντας να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης για πράξεις και παραλείψεις, αλλά και να μην χάσει από ''περίεργες'' πολιτικές θέσεις που ακούστηκαν από υποψήφιό της.


ΔΑΚΕ - Η ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ
Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα εκλογικό κοινό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συγκινείται όχι από τις πολιτικές θέσεις της ΔΑΚΕ, εξάλλου δεν υπάρχουν, αλλά και όπου υπάρχουν είναι καρμπόν ίδιες με της ΠΑΣΚ, αλλά από προσωπικές ''σχέσεις'' με τους κύριους εκπροσώπους του ψηφοδελτίου της. Το φαινόμενο της ΔΑΚΕ διαχρονικά στα συνδικαλιστικά χρονικά χρήζει πραγματικά μελέτης. Πολλές έρευνες θα μπορούσαν να βασιστούν στη συνδικαλιστική πρακτική της ΔΑΚΕ. Προτού μιλήσει για σχετική της ''ανεξαρτησία'', επί 30 χρόνια περίπου, πορευόταν στον πυρήνα της φιλελεύθερης πολιτικής θεωρίας. Συνδικαλιστές της και ψηφοφόροι ποτέ δεν μίλησαν ωστόσο για φιλελεύθερες επιλογές. Ποτέ δεν άσκησε η ΔΑΚΕ διαχρονικά, κριτική στον πολιτικό της φορέα επί ιδεολογικών θεμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης. Ακόμα και όταν η Νέα Δημοκρατία πρέσβευε τον νεοφιλελευθερισμό, η ΔΑΚΕ αντιστρατεύτηκε την επίσημη κομματική γραμμή στο επίπεδο της επαγγελματικής συντεχνίας που θίγεται, υιοθετώντας το ''ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ" και λιγότερο στη λογική μιας ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας. Έτσι, όταν προσφάτως αποφάσισε να πάρει αποφάσεις από τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, το έκανε με προσοχή και λεπτούς χειρισμούς, δίχως να δηλώνει ''ορφανή'' κομματικά. Κρίνει και αξιολογεί την κυβέρνηση, ως τρικομματική συγκυβέρνηση, δίχως να επιμερίζει ευθύνες και κριτική στον πολιτικό της φορέα. Έτσι, πετύχαινε τόσα χρόνια χαλαρούς ιδεολογικούς δεσμούς με το ακροατήριό της. Σε αντίθετη περίπτωση, εννοώ μιας ισχυρής ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας, θα μίλαγε θετικά για την αξιολόγηση, για τα πειθαρχικά, για τον ανταγωνισμό στην εκπαίδευση με διακύβευμα την ποιότητα κλπ. Αυτά είναι εξάλλου τα πολιτικά και ιδεολογικά επιχειρήματα του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ. Αντ' αυτού, κινείται συνειδητά σε ΘΟΛΑ ιδεολογικά και πολιτικά νερά λαϊκής εκπροσώπησης. 

ΠΑΣΚ - ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ
Η ΠΑΣΚ αποφάσισε να υιοθετήσει πρακτικές της ΔΑΚΕ. Έκρυψε σε αυτές τις εκλογές το "ΠΑΣΚ" σε δεύτερο πλάνο, καθώς θυμίζει έντονα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έβαλε μπροστά το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Η ΠΑΣΚ ανέκαθεν είχε ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα στο χώρο της εκπαίδευσης. Όχι δική της απαραίτητα, αλλά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκεί η κοινή πορεία συνδικαλιστικού και πολιτικού φορέα ήταν παράλληλη, αλλά ετεροβαρής. Δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρήγαγε πολιτική σκέψη και η ΠΑΣΚ υιοθετούσε. Ωστόσο, φαινόταν συγχρονισμένη, πολιτικά σκεπτόμενη και φυσικά ιδεολογικά κυρίαρχη έναντι των άλλων. Εδώ και 3 χρόνια βρέθηκε σε ένα άγνωστο περιβάλλον, όπου ο πολιτικός της φορέας έγινε ξάφνου ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και η ίδια παγιδευμένη. Τί κι αν διακηρύττει εσχάτως ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, τί κι αν ψάχνει βηματισμό, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνει με αυτούς τους όρους πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση στα εκπαιδευτικά θέματα. Όχι στο επίπεδο της πρόσληψης των πραγμάτων και της ερμηνείας, όσο στην παροχή ενός οράματος για την εκπαίδευση και την κοινωνία που να μπορεί να συγκινήσει. Πληρώνει τη μετάλλαξη του πολιτικού της φορέα. 
Οφείλω να εκφράσω την προσωπική μου αναγνώριση σε δυο, άντε τρία, στελέχη της ΠΑΣΚ που σηκώνουν το φορτίο της εκλογικής εκπροσώπησης. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, η ΠΑΣΚ δεν θα υπήρχε στο Νομό Χαλκιδικής. Διαφωνώ με τους συναδέλφους της ΠΑΣΚ σε πολλά ζητήματα μείζονος σημασίας, αλλά τους αναγνωρίζω προσωπική επιτυχία.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ - ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΛΑΘΟΣ
Με πήραν συνάδελφοι τηλέφωνο. Μου έστειλαν email. Μου έσφιξαν το χέρι. Μου έλεγαν συγχαρητήρια. Για ποιό πράγμα; Για την εκλογή μου ως αντιπροσώπου; Για την αύξηση της εκλογικής μου απήχησης κατά 19 ψήφους ως προς τον Οκτώβρη; Μα δεν μπήκα στα κοινά του συλλόγου για να γίνω φίρμα και να πορεύομαι μόνος. Δεν μπήκα για να είμαι ο γραφικός του χωριού που φωνάζει μόνος. Μπήκα γιατί θέλω να προσφέρω ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ στο σύλλογο και κυρίως να ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΜΗ κατάσταση. Κατέβασα προτάσεις από τον Οκτώβρη στο Δ.Σ., άσκησα δριμύτατη κριτική σε πράξεις και παραλείψεις των συναδέλφων, δημοσιοποίησα τα κακώς κείμενα, πρότεινα ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, αλλά μάλλον κάτι πάει λάθος. 
Έχασα από τη στάση μου να συμφωνήσω εκβιαστικά περί ΑΠΑΡΤΙΑΣ στη Γενική Συνέλευση, αλλά δεν μπήκα στα κοινά για να κάνω ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. Πιστεύω βαθύτατα πως κομίζω κάτι νέο και υγιές που δεν μπορεί όμως να κινείται όπου φυσάει ο άνεμος ή το κλίμα των Γενικών Συνελεύσεων. Είναι επίσης προφανές πως δύσκολα εμπιστεύεται ο συνάδελφος κάτι νέο και καχύποπτα (και καλά κάνει) αναμένει να πειστεί. Άρα το ζήτημα είναι δικό μου πρωτίστως. Να σας πείσω, όλους εσάς που με αφοπλιστική ειλικρίνεια με ρωτάτε ''είσαι πράγματι ανεξάρτητος, δεν εκπροσωπείς κάποια παράταξη;'' πως είμαι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ, αλλά όχι ΑΠΟΛΙΤΙΚ. Έχω γράψει εξάλλου τόσα κείμενα αυτούς τους 8 μήνες στο blog που καθένας μπορεί να με ελέγξει επί κειμένου. 
Γνωρίζω πως το μέλλον της Ανεξάρτητης Εκπροσώπησης στηρίζεται σε μένα και στις επιλογές μου. Γνωρίζω πως η στάση μου στη Γ.Σ. της Πέμπτης για ΤΗΡΗΣΗ του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ μου ''στοίχισε". Μόνος δρόμος η σταθερή πορεία, δίχως παρεκκλίσεις αρχών, δίχως πολιτική δημοσίων σχέσεων, εξυπηρετήσεων και ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ.

ΕΣΑΚ - ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Έχω εκφράσει την πολιτική μου εκτίμηση σε ότι πρεσβεύει το ΚΚΕ και κυρίως στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ. Συμφωνώ με το μαρξισμό ως εργαλείο πρόσληψης και ερμηνείας των γεγονότων. ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ με τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ και ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ που προσφέρει.
Πολιτικά επιθυμώ την παρουσία της ΕΣΑΚ στο σύλλογο ισχυρή, περισσότερο ισχυρή απ' ότι δείχνουν οι 68 συνάδελφοι που την επέλεξαν.
Δέχθηκα επίθεση από τους εκπροσώπους της ΕΣΑΚ αναίτια και κυρίως άκαιρη. Τη στιγμή της λαίλαπας των κυβερνητικών επιλογών, της συνδικαλιστικής ύπνωσης και μιας φιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής, στον πυρήνα της κριτικής, συχνά άδικης, βρέθηκα εγώ. Ποιές οι σκοπιμότητες και ποιά τα προσδοκώμενα κέρδη;

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Δεν κατάφερε να κάνει την εκλογική υπέρβαση. Οι συνάδελφοι έχουν θέσεις και μάλιστα ιδεολογικά καθαρές. Τους έχει ανάγκη το συνδικάτο, είναι απαραίτητη η παρουσία τους σε όλα τα επίπεδα. Μεγάλη μερίδα των συναδέλφων θα βρει φορέα εκπροσώπησης στις θέσεις τους, αρκεί να ενημερωθούν. Έκανα ειλικρινή έκκληση στη Γ.Σ. να έρθουν πιο κοντά, να συνδράμουν με προτάσεις και να ελέγξουν το Δ.Σ. και τις αποφάσεις του. Κερδισμένοι θα βγούμε όλοι.

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου