Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΟΕ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΝΕΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η επιστημονική εκδήλωση της ΔΟΕ με θέμα ''Αξιολόγηση - Νέες Πειθαρχικές Διατάξεις" είναι αλήθεια πως πραγματικά ήταν οργανωμένη άρτια, με σοβαρούς ομιλητές και στόχευση. Παρά την καθυστέρηση έναρξης, εξαιτίας έκτακτης σύγκλισης του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ωστόσο, το ενδιαφέρον όλων ήταν έντονο και αξίζει να αναφερθεί πως περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι σχολείων και συνδικαλιστικών οργάνων παρέμειναν εντός αίθουσας, έως ότου πάρουν το λόγο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων, περί τις 13:00, οπότε και παρέμειναν λιγότεροι από 100 συνάδελφοι ξαφνικά.



Ήδη στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Κ.Μαντάς μας ενημέρωσε για το αποτέλεσμα του έκτακτου Δ.Σ. και την απόφαση στήριξης του αγώνα της ΟΛΜΕ, εφόσον επιβεβαιωθεί απόψε (ακόμα περιμένουμε, ώρα 22:30) από την Ολομέλεια των Προέδρων η εντολή των τοπικών ΕΛΜΕ. Επαναλαμβάνω, αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων, αποτελεί ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και απαρχή κατάρρευσης των συνδικάτων.

Η εισήγηση του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ. κου Κ.Χρυσόγονου, μεστή επιστημονικά και κυρίως εντοπισμένη στα ζητήματα του πειθαρχικού δικαίου που έχει επιβληθεί με σειρά νόμων το προηγούμενο έτος, εξήγησε πλήρως το νέο πλαίσιο και τον τρόπο μετατροπής του υπαλληλικού δικαίου σε εργαλείο χειραγώγησης και ελέγχου της "απείθειας" ή της διαμαρτυρίας στις νομοθετικές εντολές. Ουσιαστικά ο κος Χρυσόγονος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων, για την πρωτοφανή κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας και την κατάργηση του κοινοβουλίου και του ρόλου του προκειμένου να επικρατήσει η λογική "Νόμος και Τάξη".
Αξίζει να σημειωθεί, μιας και μας απασχόλησε στις πρόσφατες συναντήσεις μας με τους 2 βουλευτές, αλλά και στο προχθεσινό Δ.Σ. του συλλόγου μας (Δευτέρα 13.5.2013), η επιβεβαίωση του καθηγητή πως δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για επιστροφή των χρημάτων που στερείται οιοσδήποτε τεθεί σε διαθεσιμότητα και αθωωθεί από πειθαρχικό συμβούλιο ή δικαστική διαδικασία. Θα ενημερώσω τους συναδέλφους πως δυστυχώς στο ζήτημα αυτό εκφράστηκαν με "ελαφρότητα" μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, καθώς έφτασαν να πουν πως ''επιστρέφονται τα χρήματα, υπάρχει ρύθμιση, απλά καθυστερούν", παρ' ότι οι σχετικοί νόμοι, δεν προβλέπουν καμία ρύθμιση αντίστοιχη! Τους επιστρέφω το "ξερόλας" στον πληθυντικό, ως χρωστούμενο από το πρόσφατο παρελθόν σε δική τους τοποθέτηση απέναντί μου. Και τους συμβουλεύω παράλληλα, "βέλτιον αγνοείν καλώς ή μανθάνειν κακώς".

Η γνωστή δικηγόρος-εργατολόγος κα Μ.Τσίπρα καθήλωσε το ακροατήριο με σοβαρή κριτική και ανάλυση των νόμων που αφορούν τις πειθαρχικές μας διώξεις, αποδεικνύοντας ουσιαστικά πως έχουμε να κάνουμε με πλήρη κατάλυση του συνταγματικού δικαίου και των δημοκρατικών διαδικασιών.  Επιπρόσθετα ανέφερε πως ενώ στο μεσοπρόθεσμο την τελευταία στιγμή και υπό την πίεση βουλευτών αφαιρέθηκε η ρύθμιση για διαδικασίες διαθεσιμότητας για πλημμελήματα, την ίδια ημέρα εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που "έβαλε" και τα πλημμελήματα από το παράθυρο. Το Σύνταγμα προβλέπει έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Άρθρο 44, παρ.1) ''Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής". 
Όπως μας ενημέρωσε η κα Μ.Τσίπρα, ΞΕΧΑΣΑΝ από το αρμόδιο υπουργείο να καταθέσουν εντός προθεσμίας 40 ημερών προς κύρωση την πράξη, αλλά αυτή βρίσκεται σε παράνομη ισχύ!!!

Το λόγο έλαβαν κατόπιν οι αιρετοί μας στο ΚΥΣΠΕ. Με μαχητική διάθεση, αν κρίνουμε από το βόμβο στα ηχεία της αίθουσας, ακούστηκαν πολλά, αλλά γνωστά σε όλους. Άξια λόγου και κριτικής η τοποθέτηση, ευτυχώς υπήρχαν άλλοι 400 συνάδελφοι για το τεκμήριο της αλήθειας, του αιρετού Β.Παληγιάννη, στελέχους της ΔΑΚΕ, ο οποίος μας είπε περίπου τα εξής. ''Δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων. Μίλησε με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου και έλαβε σχετική διαβεβαίωση. Ορισμένοι επενδύουν στο φόβο των συναδέλφων για να καρπωθούν πρόσκαιρα οφέλη, προφανώς πολιτικά''. Κρατήστε καλά την τοποθέτηση του αιρετού μας. 

Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω προφανώς, αλλά επιτρέψτε μου να σημειώσω το εξής. Ένα μήνα ακριβώς πριν, στα μέσα Απριλίου, επισκεφθήκαμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Περιφέρειας τον Περιφερειακό Δ/ντή κο Γ.Καρατάσιο για το θέμα των συγχωνεύσεων. Η τοποθέτηση του Περιφερειακού Δ/ντή, ευτυχώς και πάλι υπήρχαν άλλα 50 άτομα για το τεκμήριο της ειλικρίνειας, ήταν σαφής. Ζητήθηκε από το Υπουργείο η μείωση των οργανικών θέσεων κατά 1.400 περίπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος απέστειλε μόνο 120 περίπου καταργήσεις οργανικών θέσεων (99 για τα Δημοτικά και 20 για τα νηπιαγωγεία). ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ. Το εγγύς μέλλον θα κρίνει την αξιοπιστία όλων μας. 

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου