Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι, οι αναρτήσεις σχετικά με το προχθεσινό Δ.Σ. δεν είναι "άσχετες" με τα φλέγοντα εκπαιδευτικά θέματα που μας απασχολούν, καταδεικνύουν στάσεις, πεποιθήσεις, πολιτική σκέψη, προτεραιότητες και φυσικά συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Όλοι ελεγχόμαστε! Όλοι είμαστε εκλεγμένοι από τα μέλη του συνδικάτου και οφείλουμε να επικοινωνούμε μαζί σας, καθένας με τον τρόπο που κρίνει ως καταλληλότερο προφανώς, ενημερώνοντας, καταγγέλοντας, προτείνοντας, αξιολογώντας ή και όλα μαζί τα προηγούμενα. Θα επαναλάβω πως η δημοσιοποίηση "προστατεύει" τους πάντες, ενημερώνει και συγχρονίζει Δ.Σ. και μέλη. 

Είναι προφανές πως μια συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν μπορεί να ικανοποιεί το σύνολο των συναδέλφων, αλίμονο αν είχαμε μια τέτοια "δημοκρατία", είναι προφανές πως οι περισσότεροι εξ υμών, προφανώς συστρατεύεστε πολιτικά/συνδικαλιστικά σε κάποια άλλη παράταξη, ωστόσο, το δημοκρατικό δικαίωμα της πολιτικής και συνδικαλιστικής ύπαρξης, οφείλετε να το εξασφαλίζετε και να το διεκδικείτε για τον καθένα και φυσικά και για την "Ανεξάρτητη Εκπροσώπηση" που εκπροσωπώ.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σας είναι γνωστά από τα mail του Δ.Σ. αλλά και από τις προηγούμενες αναρτήσεις μου. Σημαντικότερο φυσικά θέμα η "αξιολόγηση" και τα "πειθαρχικά", αλλά αποτελούν μόνο μια μορφή έκφρασης μιας γενικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Προσωπικά, όπως και ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Ν.Σμυρλής (ελπίζω να μην αδικώ κάποιον συνάδελφο του Δ.Σ., δεν γίνεται σκόπιμα), τοποθετηθήκαμε στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή, αντιμετώπισης των ζητημάτων ως τμήματα ενός κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού που στόχο έχουν την υποβάθμιση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας και της προσωπικής μας υπόστασης. Αλλά στο ζήτημα θα επανέλθω αναλυτικά αύριο.

Στην αρχή περίπου της συζήτησης και στα "εκτός ημερησίας διάταξης", ήδη το κλίμα ήταν επιθετικό με αφορμή την ανάρτηση "θέλετε δεν θέλετε θα κουβεντιάσουμε", κάποιος (δυστυχώς πραγματικά δεν θυμάμαι) έκανε λόγο για το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της 9ης Μαρτίου, ημέρας Σάββατο. Ανέφερε πως μόνο 4 μέλη του Δ.Σ. παρευρέθησαν και προφανώς συμπορεύθηκαν στο συλλαλητήριο, κάνοντας λόγο και έτερος συνάδελφος του Δ.Σ. για αγώνες και κινητοποιήσεις που καταγράφουν την παρουσία όλων των μελών, αλλά και τις απουσίες. Ουσιαστικά δηλαδή, καταγράφηκε πως από τα 7 μέλη του Δ.Σ. παρευρέθηκαν μόνο τα 4 στο συλλαλητήριο. Προσωπικά δεν παρευρέθηκα. Mea Culpa. Έπρεπε να είμαστε στο σύνολό μας εκεί. Δεν χωρούν δικαιολογίες! Ωστόσο, δεν μπορώ να παραβλέψω και άλλες παραμέτρους. 
1. Υπάρχει κάποιος που τηρεί αγωνιστικό παρουσιολόγιο; Υπάρχει κάποιος που μετέρχεται μεθόδων παρακολούθησης και συγκέντρωσης στοιχείων αγωνιστικής παρουσίας; Κρατήστε το αυτό!
2. Τέσσερα μέλη πήγαν κατά δήλωσή τους, το καταλάβαμε. Συν ένας εγώ που δεν παρευρέθηκα, πέντε. Όμως στο Δ.Σ. είμαστε 7 μέλη. Με απλά μαθηματικά τεκμαίρεται πως άλλα 2 μέλη, πέραν εμού, δεν παρευρέθησαν. Στην αγωνία κάποιων να επιδείξουν αγωνιστικό "προφίλ", κατήγγειλαν και τις παρατάξεις τους! Εκτός κι αν η παρουσία ενός μέλους του Δ.Σ. από κάμια "μεγάλη" παράταξη αναλαμβάνει εκπροσώπηση του συνόλου του ψηφοδελτίου και των εκλεγμένων μελών στο Δ.Σ. 
3. Αποκτώ το δικαίωμα να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου, πόσοι ήταν στη Γενική Απεργία της 20 Φεβρουαρίου 2013 στην πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης; Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά. Δεν με αφορά. Δεν κρατώ αγωνιστικό παρουσιολόγιο. Όποιος μπόρεσε πήγε. Τί είδους τακτικές είναι αυτές; 
4. Αλήθεια, μήπως ορισμένες φορές η παρουσία κάποιων στις αγωνιστικές κινητοποίησεις γίνεται μόνο για να κοινοποιείται ή να ανακοινώνεται το γεγονός; Αυτό με φοβίζει ακόμα περισσότερο. 

Στο ίδιο πνεύμα, επόμενο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν η προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας από τη ΔΟΕ. Παραθέτω τμήμα της ανακοίνωσης της ΔΟΕ. 
''Για όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει το μήνα Απρίλιο ως «Μήνα Ειδικής Αγωγής» και διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο, για τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, την Παρασκευή 19 του Απρίλη 2013 και ώρα 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.
Για το λόγο αυτό και για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες ώρες του απογευματινού, ταυτόχρονα καλεί τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους να κηρύξουν, όπου χρειαστεί, επιπλέον 3ωρη στάση εργασίας για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι της επαρχίας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα προχωρήσει και στην εκμίσθωση λεωφορείων για τη μεταφορά των συναδέλφων, εφόσον υπάρχει ικανός αριθμός συμμετεχόντων και μετά από επικοινωνία με τους κατά τόπους συλλόγους εκπαιδευτικών''
Δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα, αλλά ο συνάδελφος Αμπελίδης δίνει μια νέα προοπτική με μια, είναι αλήθεια, οξυδερκή πρόταση. Να συμμετάσχει όλο το Δ.Σ. στην κινητοποίηση της ΔΟΕ, ταξιδεύοντας, με το λεωφορείο της ΔΟΕ, στην Αθήνα για να παρευρεθούμε στη διαμαρτυρία, τονίζοντας πως και αυτή η δράση είναι "αγωνιστική παρουσία" και οφείλουμε να πάρουμε μέρος. Ορισμένοι συμφωνήσαμε και ορισμένοι ένιωσαν "ανέτοιμοι" προφανώς να δηλώσουν συμμετοχή. Αντιλαμβάνεστε συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές πως συχνά ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Συχνά βάζει προτεραιότητες και ανάγκες που υπερβαίνουν τη συνδικαλιστική νόρμα. Αντιλαμβάνομαι πως κάποια μέλη του Δ.Σ. πρέπει να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους για λόγους που δεν μας αφορούν. Τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ του καθενός ειναι ΙΕΡΑ και καμία ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΉ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ λογική ΚΕΡΔΟΥΣ δεν μπορεί να κοινοποιεί προσωπικές ιστορίες και αγωνίες. Δεν με ενδιαφέρει ποιοί συνάδελφοι του Δ.Σ. θα καταφέρουν να πάνε, περισσότερο με ενδιαφέρει, αν πάμε, να είναι και μέλη του συνδικάτου. Ξεπεράστε στρατηγικές του παρελθόντος, για να πάμε μπροστά. Η κριτική που ασκώ, προφανώς βρίσκει πολλούς αντίθετους, αλλά ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ή τουλάχιστον δεν στοχεύω σε αντιπαράθεση προσώπων.

Για το Δ.Σ. θα επανέλθω με θέματα ημερήσιας διάταξης που μας απασχόλησαν, κρατώντας ένα-δυό "παραπολιτικά" για το εγγύς μέλλον. Για την ώρα απολαύστε ένα ηχητικό απόσπασμα ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ σε όποιον λειτουργεί ως ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ. Αυτές είναι οι διχαστικές τακτικές του παρελθόντος, τότε που η συγκέντρωση στοιχείων για τους πολιτικούς αντιπάλους, με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, δικαιολογούνταν στο βωμό της ύπαρξής τους. 
Αν δεν "κατεβαίνει" το ηχητικό απόσπασμα, προσπαθήστε με το link που ακολουθεί.  

ακούστε το ηχητικό απόσπασμα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου