Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗ

Συνάδελφοι Νηπιαγωγοί, σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, λάβαμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Φ.32/339/124196/Γ1-11.10.2012). Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί την απαρχή κατάργησης της κοινωνικής και παιδαγωγικής κατάκτησης του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Με βάση την εγκύκλιο, οι γονείς μπορούν, με απλή υπεύθυνη δήλωση, λίγους μόνο μήνες μετά τη δήλωσή τους να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, να τα παραλαμβάνουν νωρίτερα, καταργώντας κάθε έννοια λειτουργίας του προγράμματος. 
Από τη σύσταση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου το 1997, με το Ν.2525, το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποτέλεσε πεδίο μελέτης πολιτικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναλύσεων. Η κατοχύρωση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου πραγματοποιήθηκε με τις δικές μας προσπάθειες και Ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το πρόγραμμα εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Σήμερα, αυθαίρετα και αυταρχικά, καταργείται ουσιαστικά ο θεσμός, εξυπηρετώντας, κατά το Υπουργείο, ''κοινωνικές ανάγκες''. Ποιές είναι αυτές οι ''κοινωνικές ανάγκες'' δεν μας εξηγεί το Υπουργείο. Η ανάγκη περιορισμού των ήδη μηδενικών προσλήψεων και περαιτέρω μείωσης του κόστους της προσχολικής αγωγής είναι ο απώτερος στόχος των ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΑΣΧΕΤΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΩΝ κυβερνώντων. Η απάντηση θα έρθει πρώτιστα από τους γονείς, από την κοινωνία, από αυτούς που αναγνώρισαν, στήριξαν και στηρίζουν το θεσμό. Από αυτούς που καθημερινά αναγνωρίζουν το έργο που πραγματοποιείται στο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. Αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούμε και εμείς!
Η πρόθεση κατάργησης του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου από τις κυβερνήσεις των δανείων και της εξαθλίωσης είναι ολοφάνερη. Μετά την κατάργηση της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που δεν ίσχυσε και ποτέ για να είμαστε ειλικρινείς, έρχεται η πλήρης κατάργηση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού θεσμού. Φανταστείτε, υπό τις παρούσες συνθήκες, με τους κυβερνώντες μας, ένα Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, να παραμένει με 2 ή 4 παιδιά μετά τις 14:00. Πιστεύει έστω και ένας από εμάς πως δεν θα τεθεί θέμα διάλυσης του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου; Πιστεύει έστω και ένας από εμάς πως δεν πρόκειται για δόλια ρύθμιση, αυταρχική και υστερόβουλη. 
Συνάδελφοι, απέναντί μας έχουμε αυταρχικούς λογιστές που αντιστρατεύονται το Σύνταγμα και τις εργασιακές μας κατακτήσεις. Το θέμα τέθηκε πριν από λίγο στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και άμεσα θα αποφασισθεί μια σειρά ενεργειών απόσυρσης της δόλιας εγκυκλίου. 

Ουδατζής Νικόλαος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νέου Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου