Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΥΣΠΕ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΥΣΠΕ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


ΣΟΥΗΔΙΑ, 23 Αυγούστου 1973
Δύο εγκληματίες εισβάλουν σε τράπεζα της Στοκχόλμης με σκοπό τη διάπραξη ληστείας. Για 131 ώρες (51/2 ημέρες) κρατούν όμηρους τέσσερις ανθρώπους, προκειμένου να διατηρήσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα προς τις αρχές. Αναίμακτα πραγματοποιείται η απελευθέρωσή τους από την αστυνομία και οι εγκληματίες οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Ο Σουηδός ψυχίατρος και εγκληματολόγος Nils Bejerot ανέλαβε να συνδράμει την αστυνομία και να επαναφέρει τους όμηρους σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, διαπιστώνοντας μια σειρά από περίεργες ψυχικές αντιδράσεις, που τελικά ονομάστηκαν ‘’Σύνδρομο της Στοκχόλμης’’. Σε τι συνίσταται το σύνδρομο; Πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση του θύματος που εκφράζεται με υιοθέτηση συναισθημάτων πίστης, υπακοής, ταύτισης και υποστήριξης του θύτη. Ο Γ.Παντζιαράς παραθέτει 4 απαραίτητες, λιγότερο ή περισσότερο, συνθήκες για την εμφάνιση του συνδρόμου.
1) Σαφής απειλή προς την σωματική ή ψυχολογική επιβίωση του θύματος και σοβαρή πίστη/φόβος πως ο θύτης θα εκπληρώσει την απειλή.
2)  Μικρά δείγματα αγαθούς συμπεριφοράς του θύτη προς το θύμα.
3) Απομόνωση του θύματος, ώστε να περιοριστεί μια διαφορετική οπτική πρόσληψης και ερμηνείας της δεδομένης κατάστασης, γεγονός που τελικά τον οδηγεί στην ‘’οπτική γωνιά’’ του θύτη και στην πλήρη ταύτιση μαζί του.
4) Σαφής αδυναμία του θύματος να απεμπλακεί από την ομηρία. 

Το θύμα ασυνείδητα προβαίνει στην περιγραφείσα ψυχολογική κατάσταση, απεμπολώντας κάθε έννοια λογικής προκειμένου να εξασφαλίσει την ΕΠΙΒΙΩΣΗ του.


ΕΛΛΑΔΑ, Οκτώβριος 2012
Μετά από μια σκληρή ομηρία 2 και πλέον ετών, οι πολίτες της χώρας παρέχουν στην ψυχιατρική επιστήμη ένα εκτεταμένο πεδίο μελέτης και έρευνας της ψυχολογικής διαστροφής (υπό την έννοια της μετάβασης σε μια νέα, μη έλλογη ψυχολογική συνθήκη, ως προς το παρελθόν) ενός ολόκληρου λαού, του Ελληνικού. Οργανωμένο ή μη το σχέδιο (δεν είμαι εξοικειωμένος με θεωρίες συνομωσίας και μυστικούς αεροψεκασμούς ως μεθοδολογικά εργαλεία ερμηνείας της αποχαύνωσης), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είμαστε στο επίκεντρο ενός ομαδικού Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Στο εγγύς μέλλον, ίσως αποτελέσουμε μια νέα ψυχιατρική ερμηνευτική προσέγγιση, υπό την ονομασία το ‘’Σύνδρομο της Ελλάδας’’. Παρουσιάζουμε όλα τα χαρακτηριστικά των άτυχων 4 ανθρώπων που κρατήθηκαν όμηροι για 51/2 ημέρες. Φανταστείτε πως εμείς συμμετέχουμε για 21/2 χρόνια!

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Οκτώβριος 2012
Γιατί λοιπόν, το ‘’ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ’’ να μην εντοπίζεται και στον μικρόκοσμο του επαγγελματικού μας κλάδου; Πώς είναι δυνατόν να αποτελούμε εμείς την εξαίρεση στον κανόνα; Αποδείχθηκε περίτρανα στις πρόσφατες εκλογές του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου, τον Οκτώβριο. Παράλληλα προς το ‘’ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ’’ γνωρίζουμε, στον δικό μας κλαδικό μικρόκοσμο, και το ‘’ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ ΣΙΩΠΗΡΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ’’, όπου κανένας δεν μέμφεται (πολιτικά) κανέναν, κανένας δεν ασκεί πολιτική κριτική σε κανέναν, ΚΑΝΕΝΑΣ όμως ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ! Αφού λοιπόν, η ‘’ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ’’ πολιτική λογική έχει τόσο ευεργετήσει τον κλάδο, γιατί συνάδελφοι δεν ρίχνουμε εντελώς και πραγματικά τις κομματικές περιχαρακώσεις και να συναντηθούμε σε κοινές πολιτικές κονίστρες; Αφού απέναντί μας βρίσκεται η ‘’ΚΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ’’ τι μας εμποδίζει να συμπορευθούμε; Στην πολιτική ο όρος ενός γενικού και αφηρημένου ‘’ΚΑΚΟΥ’’, ιστορικά, ικανοποιούσε την ανάγκη των πολιτικών δυνάμεων σε συστράτευση και περιχαράκωση και αυτό βιώνουμε και σήμερα. ΤΥΧΑΙΑ, ωστόσο, προεκλογικά αναδεικνύονται οι διαφοροποιήσεις και παρατηρούνται εκατέρωθεν βολές, προκειμένου να συσπειρωθούν οι δυνάμεις.
Στο πρόταγμα ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ των συναδέλφων, συναντώ ψηφοδέλτια ‘’ΜΕΓΑΛΩΝ’’ παρατάξεων που διαρρηγνύουν επιδεικτικά τα ιμάτιά τους στο όνομα της πολιτικής τους ανεξαρτησίας από κομματικές οργανώσεις. Εκπρόσωπος δηλώνει με παρρησία ‘’αντισυστημικός εντός συστήματος’’ και συγκινήθηκα στη μνήμη του συγγενούς αστείου ‘’αντιεξουσιαστές στην εξουσία’’. Γέλασα όταν μου έδειξαν αναρτημένο ψηφιακά άρθρο σε, μη ενημερωμένο σήμερα, blog  ‘’ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ’’ υπό τον τίτλο ‘’Οι θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Παιδεία’’, μόλις 3 χρόνια πριν, μόλις δηλαδή, 3 χρόνια πριν τη σημερινή κατάκτηση της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. Δάκρυσα από γέλια και απογοήτευση όταν διάβασα σε φυλλάδιο ‘’ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ’’ ‘’Η χώρα βρίσκεται στη δίνη των μνημονιακών πολιτικών που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2010’’, καθώς εντός των ημερών υπογράφεται το 3ο, 4ο δεν ξέρω ποιο μνημόνιο ταφόπλακα της ζωής μας!

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, 7 Νοεμβρίου 2012
Σε λιγότερο από δέκα ημέρες προσερχόμαστε στις κάλπες ανάδειξης των αιρετών εκπροσώπων μας στα όργανα διοίκησης  (ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ). Ένας σημαντικός θεσμός συνδιοίκησης, ακόμα και αν η αριθμητική αναλογία εκπροσώπησής μας δεν είναι ισοδύναμη προς αυτή της διοίκησης, καθώς αποτελούμε, ή πρέπει να αποτελούμε, το φορέα ΕΛΕΓΧΟΥ των αποφάσεων και της απαιτούμενης ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ των συναδέλφων έναντι του νόμου. Η συμμετοχή μας με αιρετούς εκπροσώπους αποτελεί ΔΥΝΑΜΗ της φωνής μας και ΦΟΒΟ σε κάθε απόπειρα μεροληπτικών ρυθμίσεων και προσωπικών διευκολύνσεων. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ; ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ;

Συνάδελφοι, ο ρόλος των αιρετών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να τον αντιμετωπίζουμε στο γόνατο. Δεν πρόκειται να σας υποσχεθώ τα ίδια, άλλωστε ελάχιστα θα σας έπειθα. Αυτό όμως που σας υπόσχομαι είναι οι ΑΡΧΕΣ ΜΟΥ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΠΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ, ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.

Πέραν όσων προβλέπονται στο άρθρο 11 του Π.Δ.1/2003 για τις αρμοδιότητες των ΠΥΣΠΕ, θα τεθούν ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ:

1. Κοινοποίηση πρακτικών ΠΥΣΠΕ στους συναδέλφους (αποφάσεις και σκεπτικό αποφάσεων)
2. Συνεχής ενημέρωση για ζητήματα οριστικών και προσωρινών τοποθετήσεων, αποσπάσεων, κενών θέσεων, (ανακοίνωση όλων των κενούμενων θέσεων στο διαδίκτυο). Καμία προσωπική εξυπηρέτηση!
3. Διεκδίκηση εφαρμογής κοινωνικών κριτηρίων σε τοποθετήσεις, αποσπάσεις και βελτιώσεις θέσεων συναδέλφων, με αποδεδειγμένους λόγους (ανακοίνωση σκεπτικού)
4. Διεκδίκηση κάλυψης όλων των κενών θέσεων (και ειδικοτήτων) από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους
5. Διεκδίκηση απόδοσης επιδόματος προϊσταμένου σε συναδέλφους αναπληρωτές που ασκούν αντίστοιχα χρέη
6. Αναθεώρηση νομικού πλαισίου αποσπάσεων και εφαρμογή κριτηρίων. Προκήρυξη θέσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων και συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων για τις αποσπάσεις σε φορείς,  γραφεία κλπ με απόλυτη διαφάνεια
7. Ενίσχυση του ρόλου των σχολικών συμβούλων (και νομοθετική ρύθμιση) στο παιδαγωγικό τους έργο, ιδιαίτερα στην προσχολική εκπαίδευση
8. Διεκδίκηση συμμετοχής στα πειθαρχικά συμβούλια με αποφασιστική συμμετοχή
9. Πρωτοβουλίες ενημέρωσης γονέων για το παιδαγωγικό πλαίσιο και τη σημασία του ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, προκειμένου να διασωθεί ο θεσμός
10. Επαναφορά των νομοθετικών ρυθμίσεων για εκπαιδευτικές άδειες.

Ευτυχώς ή δυστυχώς,
δεν διαθέτω φυλλάδιο καλαίσθητο και πολυσέλιδο για τις θέσεις μου. Αλλά η πολιτική μου σκέψη και ανάλυση είναι δείγμα της υποψηφιότητάς μου.
δεν μπορώ να σας αποστείλω sms για την υποψηφιότητά μου. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας διαδραστικοί, όμως, που επιτρέπουν ΑΛΛΗΛΟΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ και αυτό είναι σημαντικό.
δεν θα σας συναντήσω προεκλογικά. Στο blog http://pe60xalkidikis.blogspot.gr όμως μπορείτε να ενημερωθείτε και να εκφραστείτε ανοικτά για όλα όσα ΜΑΣ απασχολούν.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΥΔΑΤΖΗΣ
ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΟΥ ΜΑΡΜΑΡΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΠΥΣΠΕ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
6947898645
pe60xalkidikis@gmail.com & noudatz@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου