Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ, ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΜΕ ΠΥΡΑ

Χθες Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ελπίζω να μην ξέχασα κάτι από τον τίτλο του υπουργείου παιδείας) παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Ν.Χατζηνικολάου. Μεταξύ των ''σοβαρότερων'' θεμάτων για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, τα νέα μέτρα που φθάνουν κ.α., αναφέρθηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ σχέδιο της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας. Αποδελτιώσαμε τα λιγοστά που ανέφερε για το χώρο της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα όσα αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σας καλούμε να τα απολαύσετε μαζί μας. Η συντακτική εκφορά είναι ακριβέστατη. Για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπω στο ηχητικό της συνέντευξης http://www.real.gr//audiofiles/180375.mp3

Δημοσιογράφος: Θα κλείσουν σχολεία;
Υπουργός: Όχι, θα υπάρξει μια συγχώνευσης, όπως είδαμε την περασμένη διετία, της τάξης του 10%
Δ: Τι θα πει συγχώνευση; Θα πει κλείσιμο κάποιων σχολείων.
Υπ.: Όχι όταν έχουμε για παράδειγμα ένα σχολείο...
Δ.: Και δεν ρωτώ τόσο για την Αθήνα, γιατί λίγο ενδιαφέρει το να μετακινηθεί κανείς δύο τετράγωνα πιο κάτω. Στην περιφέρεια, εκεί που οι αποστάσεις είναι μεγάλες.
Υπ.: Ακριβώς, εκεί λοιπόν, εάν υπάρξουν κάποια σχολεία τα οποία έχουν πολύ λίγους μαθητές και είναι στη γειτονική περιοχή σχολεία που μπορούν να σηκώσουν …τότε θα προχωρήσουμε σε συγχώνευση, αλλά αυτά με μεγάλη προσοχή, διότι εκεί δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα κύριε Χατζηνικολάου είναι για παράδειγμα το θέμα της ορθολογικής τοποθέτησης εκπαιδευτικών. Δεν μπορεί να έχεις 156.000 εκπαιδευτικούς για 14.900 σχολικές μονάδες και να έχεις κενά. 
(...)

Ως προς το θέμα των διδακτικών βιβλίων:

Υπ.: Μελετάμε έναν τρόπο ώστε αυτά τα βιβλία να μην τα πετάμε το τέλος του χρόνου. Όπως γίνεται σε κάθε Ευρωπαίκή χώρα….
Δ.: Σ’ αυτό έχετε απόλυτο δίκιο, ακόμα και σε πολύ πλούσιες χώρες της Ευρώπης, τα βιβλία στο τέλος της χρονιάς παραδίδονται για τους επόμενους.
Υπ.: Η Γερμανία τα χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για τρία χρόνια. Εμείς γιατί να τα πετάμε. Τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξης των 20, 30 εκατομμύρια το χρόνο.
Δ.: Έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό και μακάρι να καταφέρετε να το περάσετε γιατί αυτή η κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Υπ.: Θα το περάσει, γιατί θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το κάθε βιβλίο. Θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα, που δεν στοιχίζει τίποτα, ώστε να μην μουτζουρώνεται. Στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα τα παραδίδουμε στους επόμενους. 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος συνάδελφοι βρίσκουν αντιμετώπιση με τη νέα εκπαιδευτική πολιτική πρόταση. Ρηξικέλευθες προτάσεις εξόδου από το παιδαγωγικό τέλμα, την απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των λειτουργών του. Συγχωνεύσεις, μεμβράνες και στο βάθος πούπουλα με πυρά για τους αντιφρονούντες! Για φανταστείτε όμως. Έναν αιώνα πριν, σε μια Ελλάδα συρρικνωμένη και αδύναμη, επιφανείς παιδαγωγοί μάχονταν για την επικράτηση της Δημοτικής Γλώσσας και επέκτασης της εκπαίδευσης στις ευρύτερες κοινωνικές μάζες, προετοιμάζοντας μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έμελλε τελικά να μείνει στα χαρτιά, αλλά πλουτίζει με ιδέες και προτάσεις τις ερευνητικές μας ανησυχίες. Έναν αιώνα μετά, η εκπαιδευτική πολιτική εξαντλείται σε δημιουργική λογιστική συρρίκνωσης σχολείων, ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και τοποθέτησης μεμβράνης συντήρησης των βιβλίων. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ, ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ. 
Καληνύχτα συνάδελφοι...

Ουδατζής Νικόλαος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νέου Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου